Není roční období, kdy bych nediktovala dětem do slovníčku onu všemi nesnášenou větu: Ve třídě se vyskytly vši. V zimě pod čepicemi si ty potvory ale tak nějak lebedí vždy více.

Když si toto přečtou doma rodiče, v tu chvíli se i zapřisáhlí ateisti začnou modlit, aby se to netýkalo právě jejich potomka. Matky princezen s hustými vlásky do pasu se modlí o to intenzivněji.

A pak přijde ten okamžik nemilého zjištění. Je zbytečné řešit, proč to potkalo zrovna vás, protože odpověď na to neexistuje. Sama osobně ty potvory podezřívám z toho, že mytí běžnými šampony a pravidelné kartáčování vlasů berou jako wellness a zpříjemnění pobytu na hlavě dítěte.

Vyhnout se vším můžou jen jedinci s krátkým ježourem, protože dle vědců se vši neudrží na vlasech kratších než 5 mm.  Vyřešit to takto radikálně napadne jen některé rodiče chlapců. Pro mnohé, a to převážně matky holčiček, něco takového nepřipadá v úvahu.

jak-na-vsi

Takže: co s tím?

Každopádně – ubytování vší ve vlasech vašeho dítěte je jasné vyhlášení války.
A v tomto boji musíte vyhrát, dohodnutí smíru nepřipadá v úvahu. Je to boj do posledního rozhodnutí, do posledního muže (tedy v našem případě – do poslední hnidy!). 

Jak tedy vši nemilosrdně vyhladit?    

Nabídnu vám tady souhrn metod, o kterých jsem se během své praxe dověděla. Nemám však s většinou svou osobní zkušenost, předávám zkušenosti i ostatních maminek. Bude již na vás, kterou vyzkoušíte a která bude vyhovovat právě vám:

»   šampon proti vším – zde většina rodičů reptá, že to stojí spoustu peněz a výsledek není zdaleka 100%. Tyto šampony je prý ale dobré vždy kombinovat se speciálním oplachem: Po každém umytí vlasy přelít octovou vodu – 2 dcl teplé  vody se lžičkou octa, protože údajně kyselé prostředí zabíjí vši i hnidy.

»   olej, alpa – potřít jimi pokožku hlavy i suché vlasy,  poté udělat zábal – igelit,
ručník, ponechat aspoň 30 minut

»   barvení vlasů (ano, i toto mnohé maminky zkouší a doporučují )

»    žehlička na vlasy – spálí přeživší hnidy

»    šampon pro psy – tady pozor na oči i na citlivou pokožku dětí, je to však prý velmi účinné

»    slivovice – natřít vlasy, udělat zábal; přetrpět brblání tatínka, že je to nehorázné plýtvání

»    olej, alpa, ocet – smíchat a napiplat na vlasy, je to další obměna zábalu

»    majonéza – opět forma zábalu

»    TTO – přidávat tea tree oil do běžného šamponu se doporučuje i jako prevence

»    elektrické odvšivovací hřebeny

»    octový zábal  –  naředit ocet s vodou a udělat zábal

»   preventivně:  kapku TTO natřít do vlasů za uši

paranit-jak-na-vsi

 

Ať už použijete kteroukoli metodu, nejdůležitější je následně:

důsledně stáhnout z vlasů hnidy!

V případě olejových zábalů je výhoda, že se z mastných vlasů lépe stahují.

V každém případě za pár dní vybranou proceduru zopakujte, hnidy kontrolujte denně.

POZOR:

Stačí jedna přeživší hnida a za 2 týdny jste ve válce znovu! A dětská veš se jen tak nevzdává. Bez přestání plodí další vojáky do bitvy – dětská veš se dožívá přibližně jednoho měsíce a za tu dobu prý naklade až 50 vajíček!

Takže zbavením se živých vší jste pouze vyhráli první bitvu.



Pro definitivní vítězství je třeba udělat i další kroky:

>    Zkontrolujte pro jistotu všechny členy rodiny.

>    Po odvšivení je třeba vyprat ložní prádlo, ručníky a vše vysát.

>    Dále vyprat čepice, mikiny s kapucí apod.

V experimentech prý veš mimo dosah potravy ztratila schopnost pohybu do 24 – 38 hodin. Už po 18 hodinách však ztrácí schopnost sát krev. Mimo vlasy tedy veš prý přežije nanejvýše 2 dny.

>     Hřebeny, kartáče… stačí ponechat po dobu 3 dnů bez kontaktu nebo vše omýt v teplé vodě.

>     Vši se ale uchytí všude, kde se udrží svými drápky – polštářky, plyšové hračky, opěrky autosedaček, potahy sedaček, čalounění… apod. Doporučuje se buď vše nechat opět 3 dny bez kontaktu s lidmi, nebo vše přežehlit – ano, i sedačky v autě. Pokud máte strach z připálení, položte na sedačku tenkou bavlněnou látku (plínku atd.) a přežehlete – uškvaříte tím případnou potvoru, která se tam může vyskytovat.

Na závěr několik důležitých informací z učitelského kabinetu:

Ti z nás, kteří navštěvovali základku v 80‘ letech, mají jistě na paměti, jak paní učitelka všem kontrolovala hlavy a bez milosti nahlas oznamovala, kdo vši má a kdo ne. Dnes už toto není možné.  Učitelé totiž nemohou kontroloval dětem vlasy.
V jejich pravomoci je oznámit rodičům, že se ve třídě vši vyskytly a dále v případě dítěte, kterému na pohled živé vši putují mezi vlasy, zavolat jeho rodičům, požádat je, aby si dítě vyzvedli (jedná se o onemocnění zvané pedikulóza) a odvšivili. Následně ale není v jejich pravomoci kontrolovat, zda tak rodiče skutečně učinili. Vše je skutečně plně v kompetenci rodičů.

Pokyn MŠMT k řešení problému pedikulózy najdete ZDE. (Naleznete zde také odpověď na dotaz –  Jak mohou školy postupovat v případě nespolupracujících rodičů.)

 

Tipy od čtenářů:

⇒  vtírat do vlasů za uši slivovici

⇒  vyčesávat, vyčesávat,vyčesávat

⇒  zábal: alpa + TTO

⇒  místo přežehlení věcí je také možnost dát je do mrazáku.  Co jde (čepice, malé polštářky…záleží na velikosti a volného místa ve vašem mrazáku), zabalte do igelitu a dejte na noc pěkně k ledu. Případné potvůrky pomrznou.

⇒  hřeben: Kouzelný všiváček

⇒ na noc zábal z kokosového oleje + pár kapek Tea Tree Oil. Druhý den vlásky umýt a poctivě vyčesat všechny hnidy z vlasů.. pak ještě preventivně Tea Tree olejíček mazat za ušima. 

Webináře pro pedagogy.  

1. třída, Jak na násobilku, Jak na vyjmenovaná slova

 

Více ZDE

You have Successfully Subscribed!

Share This
Pocitadlo Web4U.cz