17. listopadu 2017 vydává nakladatelství ELMAVIA svůj nový titul Vincek, Vlk a Lucinka. Kniha je volným pokračováním dětmi i dospělými oblíbeného titulu POHRÁTKY aneb Cesta pavoučka Vincka, který se za krátký čas stal dětským knižním bestsellerem. Kniha Vincek, Vlk a Lucinka bude slavnostně pokřtěna v pátek 17. listopadu ve 14 hodin u pilíře Karlova mostu za účasti tvůrčího týmu a významných hostů.

 

Za nakladatelstvím ELMAVIA stojí spisovatelka Pavla Soletka Krátká a malířka Marie Snášelová Štorková. Tyto dvě mladé tvůrkyně v roce 2015 představily svou prvotinu Pohrátky aneb Cesta pavoučka Vincka, na kterou o rok později navázaly stejnojmennou audioknihou, na které v režii spolupracoval Jan Jiráň, autorskou hudbu složil Dominik Renč a hlasy hlavním hrdinům propůjčili Jiří Lábus, Bára Hrzánová, Mirek Táborský, Klára Sedláčková-Oltová, Andrea Elsnerová a Arnošt Goldflam. V roce 2016 pak spolu s populárním zahradním architektem Ferdinandem Lefflerem vydalo tvůrčí duo knihu KukadýlkO. Spoluautorkou nejnovější knihy Vincek, Vlk a Lucinka je známá psychoterapeutka Marie Madeira.

 

 

Pavlo Soletko, Maruško, velmi mě zaujal váš příběh a vaše spolupráce. Jak to vlastně všechno začalo?

Pavla Soletka: Seznámily jsme se přes naše starší děti, když jim byly 2 roky, a my s nimi chodily na pohybový kroužek do Sokola. Hodně jsme si sedly. A začaly jsme trávit společně čas a navzájem si pomáhat s hlídáním. 
Maruška: Teď je Šimonovi a Mariance skoro 7 let a jsou – stejně jako my – nerozluční parťáci. Dlouho si mysleli, že jsou i s mladší Valentinkou a Viktorkou všichni sourozenci. 🙂 

 

 

Odkud se vzal nápad tvořit knihy pro malé i velké?

Pavla Soletka: Jsem původní profesí učitelka francouzštiny a tělesné výchovy a miluju práci s lidmi, zejména s těmi nejmenšími lidmi. Líbí se mi jejich upřímnost, otevřená srdce a radost. Je to tak inspirativní. Když jsem byla na rodičovské dovolené se Šimonem, napadlo mě spolu s ním vymýšlet příběhy, které zpracovávají témata z běžného fungování dospělých a dětí. Zodpovídat otázky, kterými můžeme obrazně a poeticky dětsky porozumět světu kolem a v nás. Aniž jsem to na začátku věděla, už vznikaly Pohrátky. Když už bylo příběhů více, napadlo mě vydat je jako knihu. Oslovila jsem tedy s tímto nápadem Marušku a ta se nadchla. Šly jsme do toho.
Maruška: Z původního záměru, že nabídneme rukopis i s hotovými ilustracemi do vybraného zaběhnutého nakladatelství, po intenzivním půl roce rychle sešlo. Paralelně ten samý půlrok jsme knihu Pohrátky dokončovaly a postupně do našeho tvůrčího týmu přibíraly naše schopné přátele – grafičku, redaktorku, knihtiskaře a PR poradkyni. A vlastně jsme pak zjistily, že celý tým potřebný k vydání knihy máme utvořen. Jediné, co scházelo, byla distribuce. Ale to byla pro nás výzva. Rozhodly jsme se intuitivně a za pomocí selského rozumu knihu dostat ke čtenářům samy.

 

 

To je zajímavé. A jak jste tedy, v tuto danou chvíli neznámé a začínající autorky, distribuci vymyslely?

Pavla Soletka: Nápadů máme vždy v rukávu hodně. Důležité je říci, že svou práci máme moc rády. Každý jednotlivý krok nad tvorbou a vydáním knihy jsme opravdu samy udělaly. Od začátku do konce. Jsme pečlivé, na všechno se ptáme a zjišťujeme. Tudíž nám i přicházejí ty pravé nápady v pravý čas. Věděly jsme, že naší předností a talentem je osobní přístup a komunikace s lidmi. Proto jsme začaly oslovovat školky, školy, knihovny a mateřská centra s nabídkou tvořivých dílen a setkání s tématem Jak se rodí kniha. Přijde nám důležité, abychom my všichni dospělí vedli děti k lásce a úctě k lidské práci. Chceme, aby děti věděly, že kniha je krásná a důležitá věc. Také si moc přejeme, aby nejen nad našimi knihami trávili malí i velcí společný čas.
Marie: A kromě těchto besed a tvořivých dílen, jsme začaly jezdit na různé rodinné festivaly a výstavy. Také si osobně vybíráme jednotlivá prodejní místa – kavárničky, malá knihkupectví, která mají duši. S každým knihkupcem a kavárníkem se známe osobně, též na toto dbáme. Přátelské a osobní vztahy jsou prostě nejdůležitější. Spolupráce vás pak stále baví. 

 

Holky, z vašeho nasazení je cítit velká energie. To je nabíjející a inspirativní i pro okolí. Děkuji vám za to. Možná ještě na závěr, kde se dají tedy konkrétně knihy z vaší dílny nakladatelství Elmavia včetně té nové Vincek, Vlk a Lucinka pořídit? 

 

Moc děkujeme za vstřícná slova. Nejjednodušší cestou je vstoupit na naše nové webovky www.elmavia.cz a objednat si knihy včetně té nové přímo na elmavíím e-shopu, který je jejich součástí. O objednávky se staráme my s Maruškou, rády vepíšeme osobní věnování. Předprodejní cena nejnovější knihy Vincek, Vlk a Lucinka je do 14. listopadu 300Kč a poté za doporučenou prodejní cenu 340Kč.

 

Ještě jednou holky díky za rozhovor a ať se vám i nadále dobře vede a máte spoustu nápadů.

 

My také moc děkujeme. Ať se vám všem daří a ať v našem rybníčku přibývá stále více veselých a tvořivých odvážlivců. 

Webináře pro pedagogy.  

1. třída, Jak na násobilku, Jak na vyjmenovaná slova

 

Více ZDE

You have Successfully Subscribed!

Share This
Pocitadlo Web4U.cz