Chcete děti vést nenásilně k procvičování učiva i během prázdnin? Udělejte z nich spisovatele, ilustrátory a reportéry vašich prázdninových dobrodružství.

Zaveďte si Prázdninový deník.

Nechte své děti zapsat na památku veškerá vaše úžasná prázdninová dobrodružství. 😀 

Základem je správná motivace zapisovatele.  Kluky určitě zaujme vyprávění o českém dobrodruhovi Emilu Holubovi, který si psal své cestovatelské deníky velice pečlivě. Holky  mají  psaní deníčků tak nějak více v krvi a pasování na hlavní zapisovatelku rodinné knížky určitě neodmítnou.

Postačí jakýkoli sešit, jehož úvodní stranu si společně vyzdobíte.
Do Prázdninového deníku  můžete nejen psát, ale také kreslit,  lepit vstupenky, fotky, pohlednice i vylisované květinky nebo mušličky.  Fantazii se meze nekladou.

Zápisky není nutné psát každý den, ani nijak dlouhé.  Stejně tak není důležité, zda do něj budete psát psacím nebo tiskacím písmem. Ale určitě doporučuji opravovat pravopisné chyby, aby si vaše dítko procvičilo gramatiku.   Mimo psaní, čtení a slohu si  psaním Prázdninového deníku vaše děti procvičí i  prvouku, přírodovědu, vlastivědu (popis zvířete, rostliny, popis místa a jeho určení na mapě…), ale můžou
i matematiku. 

Nechte je do prázdninového deníku spočítat, kolik jste zaplatili za zmrzlinu, když jedna stála 20 Kč a vy jste si ji dali celá rodina. Nechte jej do deníku zapsat výdaje za víkendový  výlet – kolik stálo ubytování, vstupné, benzín… jaká byla celková útrata.  Poslední dobou se stále častěji  mluví o finanční gramotnosti a Prázdninový deník je skvělá příležitost, jak dítě do této problematiky zasvětit.

Máte doma předškoláčka, který ještě neumí číst a psát? Rozvíjejte jeho slovní zásobu vyprávěním vašich dobrodružství a  pasujte ho na hlavního ilustrátora vašeho Prázdninového deníku.

V neposlední řadě je takový deník krásný vzpomínkový sešit.

Představte si svou rodinu, jak během chladného zimního večera společně listujete tímto sešitem a vzpomínáte na vaše úžasná prázdninová dobrodružství.

Představte si sami sebe, jak tímto deníkem listujete za 20 – 30 let…


 

 

Webináře pro pedagogy.  

1. třída, Jak na násobilku, Jak na vyjmenovaná slova

 

Více ZDE

You have Successfully Subscribed!

Share This
Pocitadlo Web4U.cz