V tomto článku přináším námět na hravé procvičení dějepisné části vlastivědy. Konkrétně  učiva o našem nejvýznamnějším panovníkovi – o Karlu IV.

Dějiny

…při tomto slovu se nejednomu dítěti zježí chlupy na rukou a představí si hodinu týdně v lavici, kdy si jen odpočítává minuty do konce. Málokteré vezme doma historickou knihu z babiččiny kredence a začne číst jemu nesrozumitelné fráze.

Ale proč to neudělat dítěti zábavné?

Od toho je tu další kniha autorky Lenky Pecharové.

Po stopach Karla IV.

Kniha Po stopách Karla IVnakl. Portál vznikla k 700. výročí jeho narození.

Poukazuje netradiční formou na nejdůležitější období české historie. A to i pomocí nápaditých ilustrací, které se zde vyskytují v poměru 50:50 s textem, což je pro dítě hned více zábavnější a přehlednější.

Knížka je rozdělena do 12 kapitol. Pro mě jako čtenáře byly nejzajímavější kapitoly Vzdělání a zákony a Manželky a děti velkého vladaře. Avšak zároveň jako učitelku, kterou v nejbližší době čeká zrovna tato část učiva k probírání, mě zaujaly kapitoly Procházka životem Karla IV. a Praha roste do krásy.

Na knize mě velmi potěšily vysvětlivky cizích slov. Jsou vyobrazeny v modrém rámečku pod každým odstavcem se zmíněným slovem. Dítě se tak doví nejen vysvětlení slova, ale i zemi, ze které pojem pochází. Tímto se odbourává nutnost potřeby slovníku cizích slov či tvrzení dětí, že tam stejně mnoha slovům nerozumí. Pro ještě lepší ujasnění doby Karla IV. jsou v knize zařazeny úryvky z kronik.

Na knize je však nejzajímavější propojení historie s hravou formou. V každé kapitole děti čeká jedna či dvě hádanky, které jsou nejen zábavné, ale také prověří, jak děti pilně četly a zda si něco zapamatovaly. Po přečtení si pak malí čtenáři mohou zahrát i hry, které jsou přímo v knize.

Musím poukázat i na skutečnost, že i já jsem knihu přečetla jedním dechem a byla jsem překvapena, kolik dalších zajímavostí jsem se dověděla.

 

A jaký mají na knížku názor děti, kterým je určena?  

Míša, 11 let: „Knížka se mi velmi líbila. Byla perfektní a místy jsem se i zasmála. Hádanky byly někdy těžké, ale dalo se to zvládnout. Nejhezčí na knížce byly obrázky, kterých bylo hodně. Líbilo se mi vysvětlení slov, které jsem neznala. Ale někdy jsem některým větám z kronik moc nerozuměla. Ale to snad až budu starší. I přes to byla kniha super. Udělala jsem podle ní do školy plakát.“

Petr, 11 let: „ Vůbec jsem si nemyslel, že kniha o našich dějinách může být i zábavná. Ale tahle fakt je. Bavilo mě číst o turnajích a penězích v dobách Otce vlasti. A hodně mě bavilo řešit všechny hádanky i Kvíz mladého historika. Zahráli jsme si s mamkou i obě hry, které jsou na deskách knížky. Věděl jsem daleko více odpovědí, než mamka. Život Karla IV byl fakt zajímavý. V létě prý pojedeme na Karlštejn.“

Chcete také svým dětem podat zábavnou formou, jaký byl život Karla IV.? Jaké měl dětství, vzdělání, manželky, děti, jaké majestátnosti Prahy nechal založit? Chcete se u toho zároveň všichni i skvěle bavit? Bez ohledu na věk je totiž tato kniha opravdu zajímavá pro kohokoliv.

Ponořte se do historie a života Karla IV. a stejně jako autorka i já vám přeji ŠŤASTNOU CESTU!

Více pomůcek na přípravu do školy ZDE.

Webináře pro pedagogy.  

1. třída, Jak na násobilku, Jak na vyjmenovaná slova

 

Více ZDE

You have Successfully Subscribed!

Share This
Pocitadlo Web4U.cz