Už jen pár dní zbývá, než spousta šesti a sedmiletých dětí projde poprvé bránou školy jako školáčci. Čekají je první dny ve škole.  Co mohou rodiče v nadcházejících dnech udělat, aby své děti připravili na tuto událost co nejlépe?

 

Emocionální příprava

  • Povídejte si s dětmi o škole.
  • Hlavním bod však zní – pokud vy sami jako rodiče máte z nástupu svého dítěte do školy obavy, nikdy to nedávejte před svým dítětem najevo. Lehce totiž přenesete tento nežádoucí pocit na dítě samotné.
    Naopak mu třeba povyprávějte své veselé zážitky ze školy.
  • Požádejte také své okolí, aby nikdo vaše dítě nástupem do školy nestrašil. Občas nějaký ten strýček prohodí  rádoby vtipnou poznámku o hrůze jménem škola, které se dospělí zasmějí, ale dítko tuto poznámku mnohdy pochopí úplně jinak a může jej následně pěkně trápit, protože „strejda  přece říkal…“.
  • Ptejte se svých dětí, na jejich pocity:
    – Na co se ve škole těšíš?

    – Je tu něco, čeho se obáváš?

Snažte se je povzbudit, aby se svěřily se všemi svými obavami. Jedině tak jim můžete skutečně pomoci obavy rozptýlit.

  • Vysvětlete, co se ve škole bude dít.   Nejen, že se tam budou učit a určitě si i hrát, ale také že budou mít přestávky na svačinu, že po vyučování půjdou s paní vychovatelkou na oběd, že si pro něj vždy přijdete ve tři hodiny, když půjdete z práce. Zažila jsem během své práce vychovatelky několik  uplakaných prvňáčků, kteří měli postupných odchodem většiny dětí obavy, že jejich maminka na ně prostě zapomněla.
  • Čtěte před spaním vašemu broučkovi pohádky?  To je skvělé!I Albert Einstein řekl:

    „Pokud chcete, aby vaše děti byly inteligentní, čtěte jim pohádky.“

    Tentokrát však sáhněte po nějaké  knížce  o dobrodružstvích školáků. Na trhu je spousta veselých knížek o zážitcích malých školáčků. V knihkupectví i knihovně vám zajisté pomohou s výběrem a věřte, že je opravdu z čeho vybírat.

 

 Praktická příprava

  • Trénujte samostatné oblékání, převlékání.
    Zde patří i potíže s tkaničkami. Pokud si vaše dítko neumí zavázat tkaničky, pořiďte mu obuv na suchý zip. Neučte dítě, že mu někdo ty tkaničky zaváže. Pokud by jen třetina dětí z 25 chtěla zavázat tkaničky, zapnout bundičku, nasadit čepici… asi si dokážete tu časovou prodlevu představit. Nemluvě o nepříjemném pocitu pro samotné dítě, když ostatní kolem něj jsou již připraveni a ono jen nečinně sedí a čeká, než mu někdo pomůže. Věřte, že jen málokterému dítěti tento pocit vlastní neschopnosti mezi vrstevníky nevadí. 
  • Označte oblečení jmenovkou – fixem na textil nebo pomocí nažehlovacího štítku. Neustále se ve škole nacházejí mikiny, které prostě nikomu nechybí a ničí nejsou – do té doby, než přijde maminka. (Tatínkové jsou většinou v těchto věcech stejně bezradní, jako jejich ratolesti. )

Stalo se mi, že jeden chlapec po hodině  TV celý uplakaný tvrdil, že nemá kalhoty a ty, co v šatně zbyly, nejsou jeho. Jiný chlapec si skutečně oblékl ty jeho, protože doma měl úplně stejné a prostě si neuvědomil, že dnes má jiné.  Naštěstí byly kalhoty podepsané. 

lcds

  • Procvičujte chystaní věcí do aktovky. Nechte dítě chystat věci samo, pouze pod vaším doheldem. Nechystejte aktovku výhrdně jen vy. Vyvarujete se tak výmluv typu: Ale mamka mi ten sešit nedala, mamka mi nachystala aktovku podle rozvrhu na jiný den apod. Nemluvě o tom, že děti, kterým chystá aktovku jejich maminka, většinou pak ve škole neví, kde co v aktovce mají.
    Učte je proto si dávat sešity do složek, svačinkový box do konkrétní kapsy, naučte je peněženku schovávat do vámi určené kapsičky v aktovce. Ze začátku to bude sice vyžadovat více vašeho času, ale věřte, že později toto oceníte.
    • Procvičujte, co o sobě umí dítě říci – jméno, co má rád, co rád dělá…

 

Cesta do školy

Projděte si ještě před 1. zářím několikrát trasu z domu do školy, a to i v případě, že víte, že Vaše dítě bude do školy vždy někdo vodit.
Dítko tak získá jistotu, bude přesně vědět kudy a kam a cesta do školy se stane rutinou.

 

Setkání s budoucími spolužáky

mcxc

Pokud máte tu možnost, domluvte se s maminkou budoucího spolužáka vašeho dítěte a zajděte společně třeba na hřiště, aby se děti více seznámily.  I my dospělí jsme jistější, když v novém prostředí uvidíme známý obličej. 😉

 

PŘEJI VAŠEMU ŠKOLÁKOVI PŘÍJEMNÝ A ÚSPĚŠNÝ VSTUP

DO 1. TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY.

 

Více skvělých tipů na přípravu do školy >>>  ZDE.

Share This
Pocitadlo Web4U.cz